Η σχέση του ανθρώπου με τη γη, τα βουνά, τους λόφους και τις πεδιάδες είναι αρχέγονη και βαθιά. Στην Ελλάδα αυτή η σχέση έχει αποτυπωθεί στην ιστορία, στην τέχνη, στην ψυχή των κατοίκων της.

Από πολύ παλιά, οι ψηλές κορυφές αποτελούσαν καταφύγιο, ορμητήριο, σύμβολο ελευθερίας, αλλά και πρόκληση για τον άνθρωπο που πάντα επιθυμούσε να εξερευνήσει τα όρια του πλανήτη. Η ορεινή πεζοπορία ακολουθούσε αρχαία μονοπάτια χαραγμένα στο βουνό και ο πεζοπόρος χανόταν μέσα στην ορεινή φύση, απολαμβάνοντας τα μυστικά της. Η εξερεύνηση των σπηλαίων πάντα προκαλούσε τους τολμηρούς, που ήθελαν να γνωρίσουν τα μυστικά του εσωτερικού της γης, εκεί που το φως σπάνια φτάνει.
Τα πάθη αυτά, χιλιετίες μετά, έγιναν αθλήματα και δραστηριότητες, διατηρώντας όμως πάντα εκείνη την αρχέγονη σπίθα: την ανάγκη του ανθρώπου να γίνει ένα με τη φύση, να καταρρίψει τα όρια, να γνωρίσει το άγνωστο.

Η Χαλκιδική  προσφέρει πολλές δυνατότητες για αθλήματα και δραστηριότητες εδάφους: Ορειβασία, αναρρίχηση, trekking, mountain biking, εξερεύνηση σπηλαίων,  ιππασία  κ.ά. είναι μερικά μόνο από τα αθλήματα που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στην Ελλάδα κατά το μεγαλύτερο μέρος των  διακοπών  σας, καθώς το κλίμα είναι ιδανικό για δραστηριότητες και αθλήματα στην ύπαιθρο.

  • Ιππασία
  • Περπάτημα και  αναρρίχηση
  • Μountain biking
  • Τrekking

Με τον όρο πεζοπορία (trekking) πολλοί από εμάς ίσως να βάζουμε στο μυαλό μας ατελείωτες ώρες περπάτημα σε δύσβατα μονοπάτια και απότομες πλαγιές. Αυτή λοιπόν η λανθασμένη εντύπωση ίσως να αποτρέπει αρκετό κόσμο στο να έρθει πιο κοντά στη φύση. Στην πραγματικότητα όμως όταν λέμε πεζοπορία ή κατά την αγγλική ορολογία trekking εννοούμε το περπάτημα σε μια διαδρομή συνήθως φυσικού τοπίου ανεπηρέαστη από το σύγχρονο πολιτισμό. Η διαδρομή αυτή μπορεί να ποικίλλει σε χρονική διάρκεια και βαθμό δυσκολίας, γι’ αυτό το λόγο πεζοπορία trekking έχει τη δυνατότητα να κάνει και κάποιος ο οποίος μόλις αγόρασε τα πρώτα του αθλητικά παπούτσια!